Archiwum strony głównej


Naukowcy UAM jako pierwsi określili skład jadu rzęsorka rzeczka
Wiadomość, opublikowana 15-03-2018

Rzęsorek rzeczek jest jednym z nielicznych gatunków ssaków, które są jadowite. Jednak sama rola jadu tego gatunku wciąż była nieznana. Badania nad tym gatunkiem przeprowadzone zostały przez ekspertów z Zakładu Zoologii Systematycznej Instytut Biologii Środowiska oraz Zakładu Fizjologii i Biologii Rozwoju Zwierząt Instytut Biologii Eksperymentalnej Wydziału Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Więcej...
Miliony z ministerstwa dla poznańskich uczelni
Wiadomość, opublikowana 09-03-2018

W piątek 9 marca, w Sali Lubrańskiego UAM odbyło się uroczyste wręczenie symbolicznego czeku Uniwersytetowi im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Poznaniu. UAM w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju zdobył pierwszy raz tak wysokie środki na realizację programu „Uniwersytet jutra”. Otrzyma prawie 40 mln złotych na unowocześnienie dydaktyki oraz dostosowanie jej do wymogów rynku pracy. Środki wykorzystane zostaną także na wsparcie programów wysokiej jakości studiów doktoranckich oraz rozwój kadr i infrastruktury informatycznej uczelni.

Więcej...
Prestiżowe członkostwo w EASA dla prof. Sławomira Piontka z UAM
Wiadomość, opublikowana 09-03-2018

Prof. UAM dr hab. Sławomir Piontek z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu został mianowany członkiem zwyczajnym Europejskiej Akademii Nauk i Sztuk (European Academy of Sciences and Arts), w klasie nauk humanistycznych.

Więcej...
Humaniści z UAM w prestiżowym rankingu kierunkowym QS 2018
Wiadomość, opublikowana 08-03-2018

Humaniści z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu zostali sklasyfikowani w rankingu kierunkowym QS 2018.

Więcej...


© Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, ul. Wieniawskiego 1, 61-712 Poznań | tel. centrala +48 (61) 829 40 00, NIP: 777-00-06-350, REGON: 000001293

Ten serwis używa plików "cookie" zgodnie z Polityką Cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.